Inflamatia cronica este implicata activ in formarea si progresia depunerilor pe artere, ceea ce poate duce la infarct.

Studiile au aratat ca persoanele care au un regim alimentar antiinflamator bazat pe legume, fructe, cereale integrale, bauturi bogate in antioxidanti precum ceai, cafea, vin rosu, sau nuci, au sanse mult mai mici de a dezvolta afectiuni cardiovasculare.

Din punct de vedere clinic, riscurile de a avea parte de un eveniment cardiovascular este de obicei estimat pe baza varstei, istoricului medical din familie, fumatului si sedentarismului dar si pe baza unor masuratori precum nivelul colesterolului, a glucozei in sange sau a tensiunii arteriale.

Combinarea acestor factori creeaza un mediu favorabil pentru bolile cardiovasculare si cel mai probabil isi vor face aparitia in urmatorii zece ani.

Reducerea inflamatiei cronice este o varianta promitatoare in scaderea riscului de a dezvolta o afectiune cardiovasculara, atat pentru persoanele care au avut deja un atac de cord si au un risc foarte ridicat de recurenta dar si pentru cei sanatosi care prezinta risc de dezvoltare a unei boli cardiovasculare.

Regimul alimentar antiinflamator

Studiile arata ca natura regimului alimentar poate influenta intr-o mare masura gradul de inflamatie cronica. Consumatorii de carne rosie si produse ultra procesate industrial au fost asociati cu markeri inflamatori foarte ridicati, in timp ce consumatorii de legume, fructe, cereale integrale si bauturi bogate in antioxidanti au fost asociati cu o scadere a markerilor inflamatori in vasele de sange. Asadar, persoanele care consuma frecvent alimente pro inflamatorii au un index inflamator mai ridicat in comparatie cu cei care au un regim alimentar bogat in produse antiinflamatorii.

Folosind acesti indicatori, cercetatorii au observat un risc crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare mai mare cu pana la 40% la persoanele care au un index inflamator mare.

Metoda cea mai usoara de a restaura echilibrul si de a reduce inflamatia este sa adopti un regim alimentar bogat in legume si sa reduci alimentele procesate industrial. Consumul regulat de legume, fructe, nuci si cereale integrale scade procesul de inflamatie. Este de mentionat si faptul ca acest regim alimentar este de asemenea asociat cu un aport ridicat de fibre, ceea ce ajuta la microbiomul intestinal.

In incheiere, studiile arata inca o data importanta alimentatiei in procesul antiinflamator, preventia aparitiei afectiunilor cronice si imbunatatirea calitatii vietii si a longevitatii.

În Clinica Arcomed puteți beneficia de Testul screening pentru 264 antigene alimentare, în urma căreia primiți și un plan alimentar personalizat, dacă optați și pentru un program de nutriție clinică.