Detalii

Ce este Coxartroza?

Coxartroza este localizarea reumatismului degenerative la nivelul soldului. Este o afectiune relatic des intalnita, fiind in acelasi timp cea mai invalidanta dintre artroze; se intalneste de obicei la varste de 50-60 de ani; evolutia sa spontana poate duce la infirmitati grave.

Cauze

  • Pot fi favorizate de malformatii congenitale ale soldului sau de traumatisme
  • Subluxatia sau displazia coxofemurala congenitala
  • Osteonecroza aseptica a capului femoral, boala Paget, o veche coxita.

Simptome

  • Subiective – durerea apare initial ca o fatigabilitate, ulterior avand o intensitate crescanda. Durerea are sediul anterior in regiunea inghinala, cu intensitate maxima pe fata externa a regiunii trohanteriene sau regiunea fesiera. Rareori bolnavul poate acuza o durere izolata a genunchiului. Durerea este de tip mecanic, este agravata de mers, de sprijin, de miscare, de oboseala, uneori pot aparea dureri nocturne.
  • Obiective – schiopatarea se vede si se aude. Cand sta in picioare observam o atitudine vicioasa, cu membrul inferior in usoara flexie si rotat extern. Tardiv putem remarca o coborare a plului fesier, o atrofie musculara. In decubit dorsal, contatam o limitare a miscarilor, cu durere ce apare daca bolnavul insista in efectuarea lor cu amplitudinea obisnuita, se remarca o limitare a flexiei coapsei pe bazin abductie si rotatie.

Evolutie

Evolutia este lenta, progresiva, intinzandu-se pe un numar mare de ani, impotenta functionala se accentueaza progresiv, ea determinand un grad de invaliditate dupa 7 – 15 ani de evolutie. Din cauza intensificarii durerii si impotentei functionale se reduce progresiv perimetrul de mers, se produce o oarecare hipotrofie musculara, bolnavul simtind nevoia de a se ajuta de un baston entru sprijin.

Coxatroza bilaterala este relative frecventa, fie de la inceput, fie dupa cativa ani de decalaj intre cele doua parti.

Tratament

Tratamentul va viza incetinirea procesului artrozic si readucerea sub forma latenta a unei artroze decompensante. Tratamentul presupune:

  • Kinetoteraie
  • Termoterapie si crioterapie
  • Balneoterapie

Kinetoterapia nu va putea opri procesul de degenerare condrala si subcondrala articulare, insa prin aplicarea consecventa a acesteia poate ameliora starea functionala a soldului, crescand amplitudinea de miscare si forta de contractie a musculaturii stabilizatoare.