Cele mai comune afectiuni care determina dureri de genunchi
Artrita. Este o frecventa cauza de dureri de genunchi. Artrita este un termen general care include un grup de conditii clasificate in mai multe subcategorii, in functie de simptome, localizare si progresie.
Osteoartrita. Provoaca uzura cartilajelor genunchiului, ceea ce duce la deteriorarea oaselor din acea zona.
Poliartrita reumatoida. Afecteaza genunchiul dupa ce sistemul imunitar ataca o membrana din interiorul articulatiei, cauzand dureri, inflamatie si deteriorarea tesuturilor genunchiului.
Guta. Apare atunci cand o substanta numita acid uric se acumuleaza la nivelul genunchiului cauzand durere ascutita si intense.
Pseudoguta. Poate afecta genunchii dupa ce in articulatia genunchiului se construiesc cristale de pirofosfat de calciu.
Artrita septica. Se dezvolta atunci cand bacteriile ataca articulatia genunchiului, provocand durere severa, inflamatie si rigiditate.
Artrita post-traumatica. Se poate declansa la mai multi ani dupa ce o persoana a suferit un traumatism la genunchi, cum ar fi fractura unui os sau deteriorarea unui ligament.
Prejudicii ale meniscului. Meniscul se gaseste in interiorul genunchiului si este o structura care amortizeaza socurile care apar in timpul procesului de locomotie. In timp, mai ales la persoanele care au o activitate fizica intensa, meniscul tinde sa se deterioreze si sa se rupa. Ruptura de menisc provoaca dureri intense, de durata, care apar si in perioada de recuperare, dupa interventia chirurgicala.
Boala Osgood-Schlatter. Aceasta conditie afecteaza de obicei baietii adolescenti, supraponderali si este cauzata de departarea tendoanelor atasate la partea superioara a tibiei, in apropierea genunchiului.
Bursita. Bursele sunt structuri umplute cu lichid aflate in interiorul genunchiului, iar rolul acestora este sa captuseasca si sa lubrifieze zonele in care se pot freca oasele genunchilor. Anumite activitati care implica indoirea piciorului pot provoca iritarea buresi, declansand bursita.
Tendinita. Tendoanele sunt tesuturi puternice care ancoreaza muschii de oase. Tendinita apare atunci cand toandoanele se rup sau se inflameaza si pot cauza dureri puternice la nivelul genunchiului.
Leziuni ale ligamentelor. Exista mai multe tipuri de ligament: cele care leaga oasele, in interiorul si in exteriorul marginilor genunchiului, precum si cele care se incruciseaza in interiorul genunchiului. Aceste ligamente se pot supraintinde sau se pot rupe, de cele mai multe ori in timpul activitatilor sportive intense. In functie de tipul de ligament, ruperea sau intinderea acestora pot determina diferite dureri de genunchi cu intensitate variabila, dar si instabilitatea genunchiului.
Condromalacia patelara. In cadrul aceste conditii, cartilajul de sub rotula se slabeste si se deterioreaza. Afectiunea poate fi cauzata de folosirea excesiva a genunchiului, leziuni articulare sau poate sa apara atunci cand rotula nu este aliniata corespunzator. Deteriorarea cartilajului de sub rotula poate fi usoara sau severa.
Sindromul dureros patelofemural. Numit si genunchiul alergatorului este o cauza frecventa de dureri de genunchi. Afectiunea poate fi cauzata de suprasolicitarea fizica, de slabirea sau incordarea tesuturilor din jurul genunchiului si alinierea defectuoasa a rotulei.
Ruperea oaselor. Uneori, o accidentare la genunchi poate rupe mici fragmente de os sau cartilaj. Aceste bucati de os se pot fixa in articulatie, cauzand rigidizarea articulatiei.
Sindromul bandei iliotibiale. Banda iliotibiala este un testut dur care se intinde de la sold pana la tibie. Atunci cand acest tesut este iritat de utilizarea excesiva a genunchiului, banda iliotibiala se poate inflama si poate provoca dureri in partea exterioara a genunchiului.
Sindromul plicii sinoviale a genunchiului. Plica sinoviala este un tesut ce se gaseste in articulatia genunchiului. Uneori, plica sinoviala se poate irita in urma suprasolicitarii genunchiului si pot rezulta inflamatia si durerea.
Dislocarea de rotula. O alta conditie care poate provoca dureri severe de genunchi este dislocarea rotulei. Acest lucru se intampla atunci cand osul triunghiular (patella) aluneca din loc spre interiorul genunchiului. Dislocarea este vizibila si este posibil ca rotula sa se mute intr-o parte in alta a genunchiului. Conditia este foarte dureroasa si necesita interventie medicala de urgenta.