Detalii

Luxatia congenitala de sold

Este o afectiune a copilariei causata de o dezvoltare anormala a articulatiei soldului. Capul femurului nu se fixeaza in siguranta la nivelul cavitatii osului iliac. De obicei, aceasta cavitate este prea superficiala, asemenea unei farfurii, in loc sa fie o cupa adanca, cum este in mod normal. Acest lucru permite capului femurului sa alunece partial sau total in afara acetabulului. Luxatia congenitala de sold afecteaza unul sau ambele solduri.

Boala apare la 1 din 1000 de nou nascuti. Afectiunea este mai putin frecventa la persoanele de culoare, dar pot sa apara mai frecvent la anumite etnii, cum sunt nativii americani.

Cauze

Cauzele exacte de luxatie congenitala de sold nu sunt cunoscute. Exista numerosi factori de risc care influenta aparitia modificarilor specific de luxatie congenitala de sold, inclusive istoricul familial al acestei boli si evidentierea pozitiei in uter a fatului sau a nou nascutului la nastere.

Simptome

Semnele care apar la displazia congenitala de sold variaza in functie de afectarea unis au bilaterala.

Un nou nascut sau un copil mic poate prezenta urmatoarele simptome:

  • Semne aparente de defect
  • Mai multe pliuri decat normal la nivelul coapsei pe partea interna
  • O flexibilitate si mobilitate mai scazute
  • Un membru inferior mai scurt decat celalalt
  • Alte deformari fizice mai ales la nivelul talpei piciorului

In anumite situatii mai rare, defectul apare in primele saptamani de la nastere, dar poate fi observant si doar in momentul in care copilul incepe sa faca primii pasi. In acele momente copilul poate prezenta:

  • Ridicarea unei coapse maim ult decat a celeilalte deoarece un membru este mai scurt
  • Mersul pe varfuri cu un picior, radicand calcaiul din podea, incercand sa compenseze diferenta de inaltime
  • Mersul schiopatand
  • Statul in picioare facand o curba mai mare decat normalul al coloanei lombare daca sunt afectate ambele solduri

Diagnostic

Displazia congenitala de sold este de obicei diagnosticata la examenul fizic. Sunt utile si o anamneza si investigatii paraclinice. Toti nou nascutii sunt examinati pentru luxatie congenitala de sold inca de la nastere.

Investigatiile imagistice ale articulatiei soldului sunt, de obicei, realizate pentru a ajuta punerea diagnosticului care este neclar dupa o examinare fizica obisnuita. Acestea sunt de asemenea, folosite pentru a monitoriza tratamentul luxatiei congenitale.

Tratament

Tratamentul displaziei congenitale de sold se axeaza pe amplasarea femurului In pozitia sa normala si astrarea sa in articulatie pe masura ce copilul creste. Cavitatea articulara nu se va forma si nu se va maturiza normal daca capul femurului nu se va fixa exact in articulatia soldului.

Alte modalitati de tratament

Legaturi si atele. Copilul poate purta una dintre acestea ca prim tratament al afectiunii.

Tratamentul chirurgical. Se face osteotomie pentru a se corecta deformarile femurului si cavitatii acetabulare. Aceasta procedura repozitioneaza femurul in cavitate dupa ce aceasta a fost curatata de depozitele de grasime existente. La nevoie, se poate reface forma cavitatii acetabulare prin interventia chirurgicala.

Fizioterapia. Un copil mai mare are nevoie de fizioterapie pentru a relua mobilitatea si a putea dezvolta musculatura, dup ace a fost pus membrul intr-un mulaj.

Daca copilul a fost tratat cu success pentru luxatia congenitala de sold, nu vor mai exista alte probleme pe viitor. Cu toate acestea, se vor face controale regulate la medicul specialist, pentru a se asigura cresterea normala a articulatiei.