Histamina. Intolerante alimentare. DAO

CE ESTE HISTAMINA?

Intoleranța la histamină este caracterizată de prezența în exces a histaminei în organism. Intoleranța este deseori confundată cu alergia, diferența este că în intoleranță este acumularea gradată extracelulară a histaminei cu efecte nocive în timp asupra organismului. Cu toate că nu mulți cunosc ce e histamina și proprietățile ei farmacologice, histamina a fost sintetizata in 1907, iar primele medicamente antihistaminice au fost dezvoltate in 1943.

Histamina se gaseste in toate tesuturile din organism si e  depozitata in principal in granulele mastocitelor. Mastocitele sunt abundente in tesuturile conjuctive, de exemplu la nivelul mucoaselor (a tubului digestiv si a cailor respiratorii) si in piele, in jurul vaselor de sange.

Histamina este mediatorul chimic de aparare eliberat de mastocite:
-ca raspuns la patrunderea unui virus, bacterie sau alergen în organism;
-ca raspuns la deteriorarea tesuturilor cauzata de toxine.
Histamina creste permeabilitatea vaselor de sange si permite migrarea substantelor prin peretele vasului din circulatia sanguina in locul afectat.

DE CE APARE INTOLERANȚA LA HISTAMINĂ ŞI CUM O DIAGNOSTICĂM?

Intoleranta la histamina apare atunci când este un dezechilibru dintre histamina acumulata in organism si capacitatea de degradare a histaminei.

La persoanele sanatoase, histamina din alimente este rapid metabolizată de anumite enzime, dintre care cea mai importanta este  diaminoxidaza (DAO).Persoanele cu activitate scazuta a acestei enzime au un risc crescut de toxicitate la histamina.
DAO este formata in intestin, dacă există patologii la nivelul intestinului, se va forma DAO insuficienta si nu se va degrada histamina. Asta explica de ce in bolile precum sdr de intestin iritabil, boala celiaca, suprapopulare bacteriana a intestinului subtire (SIBO) nivelul de DAO este scazut. De asemenea unele medicamente pot bloca DAO: miorelaxante, analgetice si antiinflamatorii, anestezice, antidepresive, diuretice, antiaritmice, antibiotice, mucolitice, bronhodilatatoare, chimioterapice.

SIMPTOMELE INTOLERANȚEI LA HISTAMINĂ

Daca activitatea DAO este redusa, apare un exces de histamina care determina numeroase simptome care imita o reactie alergica. Intoleranta la histamina nu este insa mediata prin anticorpi IgE (nu este o reactie alergica), de aceea testele cutanate si dozarile de IgE specifice vor avea rezultate negative. Ingerarea de alimente bogate in histamina sau de alcool sau administrarea de medicamente care elibereaza histamina sau blocheaza DAO pot determina balonare, diaree, migrena, simptome rinoconjunctivale, rinoree, bronhospasm, hipotensiune arteriala, aritmie, urticarie, prurit si inrosirea fetei.

CUM TRATĂM INTOLERANȚA LA HISTAMINĂ?

Simptomele pot fi ameliorate printr-o dieta restrictiva. Este recomandată evitarea alimentelor cu continut ridicat in histamina: peştele (în special cei cu conținut crescut de carne roşie: tonul macroul, dar şi alte tipuri de peşti: hering şi sardinele), branzeturi maturate, varza murata, mezelurile(salam, cârnaț, jambon), naut, soia, nuci, cacao, ciocolata, dulciuri sau snacks-uri cu aditivi si coloranti, otet, majoritatea citricelor si a celor care inhiba DAO – alcool, ceai negru, ceai verde, bauturi energizante).

Pe lângă alimente contează şi modul lor de prepare şi păstrare. Histamina nu se degradează la fierbere sau la congelare, iar concentrația de histamină creşte odată cu perioada de stocare a produsului în frigider, care se dublează dacă îl reîncălziți. Histamine apare în urma procesului de decarboxilare a aminoacizilor, datorită bacteriilor, de aceea trebuies evitate şi produsele fermentate, murate sau alterate.

Dieta corecta trebuie alcatuita pe baza testului de intolerante, precum si cu ajutorul medicatiei adjuvante la recomandarea medicului nutritionist. Pe langa testul de intolerante este esential de titrat nivelul histaminei, DAO si a unor investigatii de screening digestiv. Toate aceste investigații le puteți face în clinica Arcomed, conceptul clinicii noastre se axează doar pe evidence based medicine şi are o abordare personalizată pentru fiecare pacient în parte.

Pe langa dietă se recomadă să dormiți 7-8 ore pe noapte, să faceți 30-60 de minute de activitate fizica pe zi, să vă relaxați prin meditație  si sa luati suplimentele necesare in functie de analizele de sange.