Medicina Antiagin

Una dintre cele mai mari provocari si totodata greutate financiara, pentru multe tari, o reprezinta in momentul de fata populatia imbatranita. Tot mai multe tari dezvoltate se confrunta cu aceasta problema si se intampla din cauza fertilitatii scazute si a sperantei la viata ridicata, asadar, problema ce vizeaza persoanele in varsta devine o problema sociala.

Progresul recent in stiinta si medicina a condus la cercetari care au elucidat mecanismele de imbatranire iar industria care implica medicina antiaging este in continua crestere.

Suplimentele, produsele cosmetice sau terapiile cu inlocuitori hormonali asociate cu antiagingul au fost dezvoltate si promovate in mass-media, dar in continuare exista dovezi stiintifice care sa dovedeasca eficienta.

In cele ce urmeaza vom evalua medicina antiaging in ceea ce priveste regimul alimentar, obiceiurile individuale si abordarile farmaceutice.

Din toate interventiile antiaging, planul alimentar echilibrat s-a dovedit a avea cel mai mare potential. Restrictiile calorice, fara infometare, incetineste procesul de imbatranire si creste media de varsta si pragul maximal in randul unor diverse animale. Efectele pozitive ale restrictiei calorice la oameni au fost de asemenea demonstrate in diverse studii.

Restrictia calorica in concordanta cu o nutritie adecvata are efecte benefice precum preventia obezitatii, a bolilor cardiovasculare, hipertensiune si cancer.

Microbiomul Intestinal

In ultimii ani, a fost tot mai mult demonstrat rolul semnificativ al microbiomului intestinal in reglarea starii de sanatate. Exista microorganisme care pot afecta multe functii fiziologice si metabolice ale organismului gazda si contribuie la maturizarea functiei imunitatii in primii ani de viata.

Un microbiom intestinal sanatos are un rol esential in rezistenta la infectii, inflamatie, preventia cancerului sau a bolilor autoimune si reglarea axei creier-intestin.

 

Compozitia microbiomului intestinal poate fi profund influentata de multi factori care pot crea confuzie precum regimul alimentar , prebioticele, nivelul de activitate fizica, medicamentatia si factorii de stres psihic. Asadar, orice fel de interpretare a rezultatelor ar trebui sa se faca luand in considerare toate aceste variabile.

Medicina antiaging este un domeniu in continua crestere, predominant in tarile foarte bine dezvoltate care au o populatie imbatranita.

Pentru un plan foarte bine structurat in reglarea microbiomului intestinal recomandam consultarea unui medic.

Definitia medicinei antiaging ar putea fi formulata in felul urmator: “Masuri luate pentru a incetini, stopa sau chiar inversa fenomenul asociat cu imbatranirea, dar si pentru a creste speranta la viata”.