Detalii

Ce este accidentul vascular cerebral?

Un accident vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge din creier se rupe și începe să sângereze sau când există un blocaj în alimentarea cu sânge a creierului. Ruptura sau blocajul împiedică sângele și oxigenul să ajungă la țesuturile creierului. 

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), accidentul vascular cerebral reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de deces la nivel mondial. Deși este a doua cauză de deces din lume dupa infarctul miocardic, este principala cauză de invaliditate. 

Accidentul vascular cerebraleste o urgență medicală, iar tratamentul prompt este crucial. Acționarea timpurie poate minimiza leziunile cerebrale și potențialele complicații. În lipsa oxigenului, celulele creierului și țesutul se deteriorează și încep să moară în câteva minute.

Simptome

Este foarte important să aveți grijă laurmătoarele semne și simptome deoarece acestea pot indica că urmează să suferiți de unaccident vascular cerebral. Perioada de timp în care au fost prezențe vă poate afecta opțiunile de tratament: 

 • Halucinații, tulburări de comportament 
 • Dificultăți de respirație
 • Deficit motor la nivelul unuia sau ambelor membre de la nivelul unui hemicorp
 • Leșin sau pierderea conștienței
 • Modificări bruște de comportament
 • Confuzie, dezorientare, lipsă de reacție, alterarea stării de conștiență 
 • Tulburare de vorbire și de limbaj
 • Tulburări de sensibilitate
 • Asimetrie facială. 
 •  

Când să consultați un medic?

Solicitați imediat asistență medicală dacă observați semne sau simptome ale unui accident vascular cerebral, chiar dacă par să fluctueze sau să dispară. Gândiți-vă rapid și faceți următoarele: 

 • Brațele. Cereți persoanei să ridice ambele brațe. Un braț se abate în jos? Sau un braț nu poate să se ridice? Dacă răspunsul este pozitiv, este foarte probabil ca persoana respectivă să sufere un accident vascular cerebral. 
 • Zâmbetul – Rugați persoana să zâmbească. Persoanele care urmează să aibă un accident vascular cerebral vor avea dificultăți în a zâmbi. 
 • Rugați persoana să repete o frază simplă. A putut persoana respectivă să o repete exact? În general, accidentul cerebral vascular împiedică exprimarea corectă și coerentă. 

Cauzele accidentului vascular cerebral

Un accident vascular cerebral (avc) poate fi cauzat de două aspecte: 

 • O arteră blocată – accident vascular cerebral ischemic 
 • Ruperea unui vas de sânge – accident vascular cerebral hemoragic 

Unele persoane pot experimenta doar o întrerupere temporară a fluxului de sânge către creier (atac ischemic tranzitoriu) care nu provoacă daune permanente. 

Cauzele apariției unui atac cerebral sunt diverse și diferă în funcție de tipul de atac vascular.  

Tipuri de accidente vasculare cerebrale

Accident vascular cerebral ischemic 

Aproximativ 80% dintre accidentele vasculare cerebrale sunt accidente vasculare cerebrale ischemice. Accidentele vasculare cerebrale ischemice apar atunci când arterele creierului dvs se îngustează sau se blochează, provocând un flux de sânge sever redus (ischemie). Cele mai frecvente accidente vasculare cerebrale ischemice includ: 

 • Accident vascular cerebral trombotic. Un accident trombotic apare atunci când un cheag de sânge se formează într-una din arterele care furnizează sânge creierului tău. Un cheag poate fi cauzat de depozite grase (placă) care se acumulează în artere și determină un flux sanguin redus (ateroscleroză) sau alte afecțiuni ale arterei. 
 • Accident vascular cerebral embolic. Un atac embolic apare atunci când un cheag de sânge sau alte resturi se formează departe de creierul tău – în mod obișnuit în inima și este măturat prin fluxul sanguin pentru a se depune în arterele creierului mai înguste. Acest tip de cheag de sânge se numește embolie. 

Accident vascular cerebral hemoragic 

Apare atunci când un vas de sânge din creierul tău se scurge sau se rupe, iar fluxul sangvin la nivelul creierului este întrerupt. Hemoragiile cerebrale pot rezulta din multe afecțiuni care vă afectează vasele de sânge. Acestea includ: 

 • Hipertensiune arterială necontrolată (hipertensiune arterială) 
 • Supratratament cu anticoagulante (diluatori de sânge) 
 • Puncte slabe în pereții vaselor de sânge (anevrisme) 

Tipurile de AVC hemoragic includ: 

 • Hemoragie intracerebrală. Într-o hemoragie intracraniană, un vas de sânge din creier izbucnește și se varsă în țesutul creierului din jur, dăunând celulelor creierului. Celulele cerebrale dincolo de scurgere sunt lipsite de sânge și sunt, de asemenea, deteriorate. 
 • Hipertensiunea arterialătraumatismele, malformațiile vasculare, utilizarea medicamentelor subțire a sângelui și alte afecțiuni pot provoca o hemoragie intracerebrală. 
 • Hemoragie subarahnoidă. Într-o hemoragie subarahnoidă, o arteră de pe suprafața creierului dvs. sau din apropiere, izbucnește și se varsă în spațiul dintre suprafața creierului și a craniului. Această sângerare este adesea semnalată de o durere de cap bruscă și severă, descrisă de pacienți ca fiind “cea mai puternică durere de cap din viață” 

O hemoragie subarahnoidă este cauzată în mod obișnuit de explozia unui mic anevrism în formă de sac sau în formă de boabe. După hemoragie, vasele de sânge din creierul tău se pot lărgi și îngusta (vasospasm), provocând leziuni ale celulelor creierului prin limitarea suplimentară a fluxului sanguin. 

Atac ischemic tranzitoriu (AIT) 

Atacul ischemic tranzitoriu reprezintă o perioadă temporară în care o persoană experimentează simptome asemănătoare cu cele specifice accidentului vascular cerebral. Acest tip de atac poate fi provocat de o scădere a cantității de sânge din creier. 

În cazul oricărui tip de accident cerebral vascular, este esențial să solicitați de urgență îngrijiri medicale, chiar dacă simptomele par că se ameliorează. În cazul pacienților cu avc ischemic tranzitoriu, există un risc mai crescut de a suferi un accident vascular cerebral complet în viitor, provocând mai târziu daune permanente.  

Dacă ați suferit deja de un atac ischemic, înseamnă că cel mai probabil aveți o arteră blocată și este indicat să consultați un specialist pentru a putea rezolva problma. 

Metode de prevenire

Cunoașterea factorilor de risc de accident vascular cerebral, urmarea recomandărilor medicului dumneavoastră și adoptarea unui stil de viață sănătos sunt cele mai bune măsuri pe care le puteți face pentru a preveni un accident vascular cerebral. Dacă ați avut un accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitoriu (TIA), aceste măsuri ar putea ajuta la prevenirea unui alt AVC. Îngrijirea pe care o primiți în spital și ulterior poate juca și un rol important. 

Multe strategii de prevenire a accidentelor vasculare cerebrale sunt identice cu cele pentru prevenirea bolilor de inimă. În general, recomandările privind stilul de viață sănătos includ: 

 • Renunțarea la fumat. Pe lângă toate celelalte efecte nocive ale fumatului, acesta poate crește și riscul de a suferi un accident vascular cerebral. Renunțarea la consumul de tutun reduce riscul de apariție al unui accident vascular cerebral, fiind un factor important de formare a plăcilor de aterom 
 • Consumul de alcool cu ​​moderație. Alcoolul poate fi atât un factor de risc, cât și o măsură de protecție pentru infarct. Consumul puternic de alcool îți crește riscul de tensiune arterială ridicată, accidente vasculare cerebrale ischemice și accidente vasculare cerebrale. Cu toate acestea, consumul de alcool mic sau moderat, cum ar fi o băutură pe zi, poate ajuta la prevenirea accidentului vascular cerebral ischemic și la scăderea tendinței de coagulare a sângelui. De asemenea, alcoolul poate interacționa cu alte medicamente pe care le luați. Vorbiți cu medicul despre ceea ce este potrivit pentru dvs. 
 • Controlați hipertensiunea arterială și aveți grijă să fie în parametrii optimi. Hipertensiunea arterială are, de obicei, un rol important în ceea ce privește un eventual accident vascular cerebral și este esențial să încercați să controlați tensiunea arterială. 
 • Reducerea cantității de colesterol și grăsimi saturate din dieta dvs. Consumul mai mic de colesterol și grăsimi, în special grăsimi saturate și grăsimi trans, poate reduce placa din arterele dvs. Dacă nu vă puteți controla colesterolul doar prin modificări dietetice, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un medicament pentru reducerea colesterolului. 
 • Controlul diabetului. Puteți gestiona diabetul cu dieta, exercițiile fizice, controlul greutății și medicamente 
 • Exercițiile fizice, gestionarea stresului, menținerea unei greutăți sănătoase și limitarea cantității de sodiu și alcool pe care o consumați pot ajuta la menținerea tensiunii arteriale sub control. Pe lângă recomandarea modificării stilului de viață, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru a trata hipertensiunea arterială. 
 • Menținerea unei greutăți sănătoase. Fiind supraponderal contribuie la alți factori de risc de accident vascular cerebral, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare și diabetul. Pierderea a cel puțin 10 kilograme poate scădea tensiunea arterială și îți poate îmbunătăți nivelul de colesterol. 
 • O dietă bogată în fructe și legume. O dietă care conține cinci sau mai multe porții zilnice de fructe sau legume poate reduce riscul de accident vascular cerebral. O dietă mediteraneeană, care pune accent pe uleiul de măsline, fructe, nuci, legume și cereale integrale, poate fi utilă. 
 • Tratarea apneei obstructive de somn (OSA). Medicul dumneavoastră vă poate recomanda o evaluare a oxigenului peste noapte pentru a detecta OSA – o tulburare de somn în care nivelul de oxigen scade intermitent în timpul nopții. Tratamentul pentru OSA include oxigen noaptea sau purtarea unui dispozitiv mic în gură pentru a vă ajuta să respirați. 

Complicații

Accidentul vascular cerebral poate provoca în anumite cazuri dizabilități temporare sau permanente, în funcție de cât timp creierului îi lipsește fluxul de sânge și care parte a fost afectată.  

Complicațiile pot include: 

 • Paralizie sau pierderea mișcării musculare. Puteți paraliza pe o parte a corpului sau puteți pierde controlul asupra anumitor mușchi, cum ar fi cei de pe o parte a feței, a brațului sau a piciorului. Exista posibilitatea de refacere totală sau parțială prin recuperare medicală și kinetoterapie. 
 • Probleme emoționale. Persoanele care au suferit accidente vasculare cerebrale pot întâmpina mai multe dificultăți în a-și controla emoțiile și pot dezvolta cu ușurință depresie. 
 • Pierderea memoriei sau dificultăți de gândire. Mulți oameni care au suferit accidente vasculare cerebrale suferă unele pierderi de memorie. Alții pot întâmpina dificultăți de gândire, raționament, judecată și înțelegere a conceptelor. 
 • Dificultăți de vorbire sau de înghițire. Accidentul vascular cerebral poate afecta mușchii din gură și din gât, ceea ce va îngreuna vorbirea clară, înghițirea sau mâncatul. 

Tratamentul accidentului vascular cerebral

Tratamentul de urgență pentru accident vascular cerebral depinde dacă aveți un accident vascular cerebral ischemic care blochează o arteră – cel mai obișnuit tip – sau un atac hemoragic care implică sângerare în creier. Medicul specialist neurolog va efectua deseori o tomografie computerizată (CT). 

Tratamentul pentru accident vascular cerebral depinde de tipul de accident vascular cerebral: 

Accident vascular ischemic și atac ischemic tranzitoriu 

Medicamente 

 • Aspirina este principalul tratament profilactic al Avc-ului. 
 • Medicamentele anticoagulante trebuie administrate în funcție de patologia ce a dus la producerea accidentului vascular, aceastea fiind administrate de către specialist într-un interval de timp în funcție de dimensiunea zonei afectate 
 • Medicamentele trombolitice pot de asemenea, reduce deteriorarea creierului, fiind administrate pe baza unui protocol extrem de stric într-un interval de 4 ore de la producerea evenimentului ischemic. 
 • AVC-ul nu are tratament (cu excepția tratamentului fibrinolitoc), întreaga schema se bazează pe profilaxia evenimentelor ischemice ulterioare. 

Stenturi 

Dacă medicul dumneavoastră constată că pereții arterelor s-au slăbit, aceștia pot efectua o procedură pentru a umfla artera îngustată și pentru a susține pereții arterelor cu ajutorul unui stent. 

Trombectomie mecanică 

În timpul acestei proceduri, medicul introduce un cateter într-un vas mare de sânge din cap. Apoi folosesc un dispozitiv pentru a scoate cheagul din vas. Această intervenție chirurgicală are cel mai mare succes dacă se efectuează la 6 până la 24 de ore după începerea accidentului vascular cerebral. 

Intervenție chirurgicală 

În cazurile rare în care alte tratamente nu funcționează, medicul dumneavoastră poate efectua o intervenție chirurgicală pentru a elimina un cheag de sânge și plăci din arterele dumneavoastră. Acest lucru se poate face cu un cateter sau, dacă cheagul este deosebit de mare, medicul dumneavoastră poate deschide o arteră pentru a elimina blocajul. 

Accidente vasculare cerebrale hemoragice 

Accidente vasculare cerebrale cauzate de sângerări sau scurgeri în creier necesită strategii de tratament diferite. Tratamentele pentru accident vascular cerebral hemoragic includ: 

Medicamente 

În cazul acestor tipuri de accidente vasculare cerebrale, este important să se administreze medicamente pentru a contracara orice diluanți de sânge administrați regulat. 

Procedură de reducere a sângerării 

În timpul acestei proceduri, medicul dumneavoastră ghidează un tub lung către zona unde s-a produs hemoragia sau către vasul de sânge slăbit. Apoi, medicul va instala un dispozitiv asemănător unei bobine în proximitatea peretelui arterial slăbit. Acest dispozitiv blochează fluxul de sânge în zonă, reducând sângerarea. 

Intervenția chirurgicală 

Dacă medicul dumneavoastră observă că ați suferit un anevrism cerebral, acesta poate efectua o intervenție chirurgicală pentru a tăia anevrismul și pentru a preveni sângerarea suplimentară. La fel, poate fi necesară o craniotomie pentru ameliorarea presiunii asupra creierului după un accident vascular cerebral mare.