Ce este Lombosciatica?
Lombosciatica reprezinta durerea lombara cu debut brutal, cu limitarea severa a miscarii si afectarea sensibilitatii in dermatomul corespunzator radacinii afectate sau deficit motor.
Este o boala care face parte din reumatismul degenerative inflamator. Durerea localizata in regiunea lombara sa si cea care iradiaza de-a lungul membrului inferior constituie o referinta extrem de frecventa ce determina incapacitatea de munca cu repercursiuni importante.
Lombosciatica este un sindrom care se manifesta prin dureri simultane in regiunea lombara, iradiind de-a lungul membrului inferior pe fata posterioara a coapsei si a gambei, extinzandu-se uneori in directia halucelui (degetul mare) sau degetul 5 (degetul mic). In cazul discopatiei si herniei de disc, lombosciatica este consecinta iritarii mecanice a radacinilor nervului sciatic de catre inelul fibros degradat sau de fragmentele migrate ale nucelului ulpos care ingusteaza zonele de trecere ale filetelor nervoase la nivelul gaurilor de conjugare.
Simptome
- Debuteaza brusc in timpul efortului sau la cateva ore dupa efort si iradiaza in membrul inferior pe traiectul nervului sciatic
- Este agravata de efortul fizic si de miscarile din cursul zilei, de tuse, de stranut, defecatie. Este ameliorata de repaus
- Scaderea fortei musculare si hipotrofia musculara fac ca in afectarea radacinii L5 mersul pe calcai sa fie imposibil, iar flexia dorsala a piciorului si degetelor sa fie deficitare. In afectarea radacinii S1 mersul pe varfuri si flexia plantara a piciorului dificile
- Scolioza concave pe partea suferinda
- Contracture unilaterala a musculaturii paravertebrale
- Limitarea miscarilor de flexie si inclinari laterale la nivelul coloanei lombare
Lombosciatica prin hernie de disc
Dupa o perioada variabila de tratament sau chiar spontan, in profunzimile discale, expnsiunile nucleului pulpos se retrag sau se resporb, contractura musculara se reduce si durerile pot disparea.
Astfel, se poate termina o criza de lumbago acut, dar terenul pregatit ramane, cee ace poate da nastere la recidive. Mai complicate sunt lucrurile in herniile de disc unde durerile persista si pot determina leziuni radiculare cu atrofii musculare. In aceste cazuri, de foarte multe ori numai o interventie chirurgicala poate rezolva problema.
Din nefericire, in aceasta faza se commit imprudente regretabile din partea bolnavilor care amana consultul medical continuandu-si activitatea si efortul fizic. Evolutia in aceasta situatie poate fi severa, presupunand tratamente complicate si costisitoare.
Scurtarea evolutiei lombosciaticii discale depinde depinde de acest gest simplu, care consta in adoptarea imediata a repausului la pat si consultul medical in primele ore de la aparitia durerii.
Lombosciatica prin stenoza de canal spinal
Stenoza canalului vertebral lombar este o entitate clnica distincta, consecinta a diminuarii diametrelor canalului spinal, a recesurilor laterale si foramenelor, congenitala sau dobandita, care genereaza o simptomatologie pluriradiculara, prin compresiunea neurala directa, precum si prin afectarea vascularizatiei conului medular si a cozii de cal.
SCVL este o afectiune caracterizata prin sciatica progresiva ca evolutie trenanta, bilaterala, asimetria traiectului radicular, parestezii distale, cludicatie radiculara sau sindrom al cozii de cal. In cazul interventiilor chirurgicale, calitatea rezultatelor postoperatorii este data de evaluarea corecta a elementelor compressive, pe care chirurgul isi propune sa le elibereze.
Stenoza canalului vertebral lombar poate fi congenitala sau dobandita dar exista si forme mixte.
Lombosciatica vertebrala
Durerea apare in regiunea lombara sau lombo-sacrala, imbracand aspectul de lumbago, pentru ca dupa o verioada variabila, mai ales in cazurile cand nu se respecta repausul la aparitia lumbagoului, sa se transmita in regiunea fesiera, la coapse sau pe fata posterioara, sa ajunga la molet si sa coboare pe gamba, fie pe fata externa, fie pe fata posterioara a acesteia. Uneori durerea coboara spre glezna, dosul piciorului, calcai si degete. Cu cat durerea coboara spre extremitatea membrului, cu atat leziunea nervului sciatic este mai profunda.
Cauzele aparitie lombosciaticii
Lombosciatica vertebrala se intalneste rareori la tineri, si atunci dupa un effort sau traumatism. De obicei la adult, 40 si 50 ani, la personae care in general s-au mai plans de dureri de mijloc. Se pot descrie doua moduri de instalare a durerii.
Durerea poate interveni lent, fara o cauza precisa, sau imediat dupa un effort fizic mai insemnat. Uneori bruschetea instalarii durerii este atat de neta incat bolnavul ramane intepenit intr-o pozitie aplecata, cu mijlocul complet rigid, dupa cateva zile durerea scade in intensitate si coboara catre gamba si picior. Nu sunt rare cazurile cand durerea se instaleaza de la inceput de-a lungul intregului membru.
Tratament
- Repaus la pat
- Analgezice
- Antiinflamatoare
- Tratament balnear
- Evitarea efortului fizic
- Intarirea aparatului Musculo-ligamentar
- Evitarea alimentatiei hipercalorice
- Kinetoterapie
Masuri de preventie
- Evitarea ridicarii greutatilor de jos
- Practicarea zilnica a gimnasticii medicale
- Evitarea fluctuatiilor de greutate
- Adresarea unui medic la primele semne dureroase localizate in regiunea lombara