Detalii

Ce este Hernia de disc?

Hernia de disc reprezinta o afectiune de natura neurologic ace se caracterizeaza prin alunecarea nucleului pulpos de-a lungul maduvei spinarii si coloanei vertebrale, cee ace clinic se traduce prin aparitia unor dureri de spate foarte intense in zona respectiva. Aceasta afectiune apare in momentul in care o parte sau intregul nucleu pulpos (zona moale a discului intervertebral) herniaza printr-o zona slabita a inelului fibros a discului intervertebral. 

Hernia poate sa apara la orice nivel al discurilor intervertebrale, insa cele mai frecvente doua localizari sunt reprezentate de discurile lombare si cele cervicale. Hernia discala lombara este cea care determina majoritatea durerilor cornice de spate (lombalgo) precum si dureri care iradiza in membrul inferior (sciatica). Hernia lombara este mult mai frecventa decat cea cervicala, si apare in special la nivelul L5 – S1. Se pare ca in aceasta zona ligamentele sunt mai putin rezistente sim ai subtiri. 

Simptome

Faza I: faza de instabilitate discală 

Sunt prezente dureri lombare cronice intermitente de tip postural. Adesea dispare la încetarea efortului fizic sau la abordarea repausului. Poate reaparea în condiții variate de efort. 

  • durere în zona lombo-sacrala 
  • durerea iradiaza pe membrul de pe partea afecțiunii 
  • durerea are cauze mecanice și se calmează în repaus 

Faza a II-a de leziune discală 

In aceasta fază se rupe inelul fibros și permite protuzia centro-laterală a nucleului pulpos, rezultatul este un lumbago acut de tip discogen. 

  • durerea debuteaza brusc 
  • dureri lombosacrate unilaterale/ bilaterale 
  • durerea are cauze mecanice 
  • fără iradiere sau cu iradiere până deasupra genunchilor 

Faza a III-a: faza radiculară 

Această fază a herniei de disc are trei stadii de afectare și anume: 

  • Stadiul iritativ – discul herniat ajunge la rădăcina, pe care o comprimă fără a o compromite. 
  • Stadiul compresiv – materialul herniat ajunge la rădăcina nervoasă, pe care, deși nu o lezează, o comprimă. 
  • Stadiul de întrerupere – în acest stadiu se manifestă, pe lângă semnele și simptomele prezente la stadiile anterioare, semnele rezultate din secționarea unor axoni din rădăcina sau a întregii rădăcinii prin conflictul cu discul herniat. Se constată că bolnavul nu poate sta pe vârfuri în cazul paraliziei rădăcinii S1 sau că nu poate sta pe călcâie în cazul paraliziei rădăcini L5. 

Faza a IV-a: discopatia lombară 

  • Apare discartroza și artroza interapofizară (dupa 52 de ani). Pe măsură ce 

îmbătrânim nucleul pulpos suferă de deshidratare fapt ce favorizeaza procesul degenearativ a discului intervertebral. Inelul fibros care îmbracă discul suferă modificări majore datorită uzurii mecanice la care este supusă coloana vertebrală. 

Diagnostic

Diagnosticarea herniei de disc poate fi facuta uneori, daca intensitatea si natura simptomelor sunt suggestive, chiar si in functie de informatiile aflate in urma anamnezei, al durerilor si pe evolutia lor in timp, iar examenul fizic neurologic poate sa evidentieze reflexele musculare, tulburarile sensitive si forta musculara. 

Anamneza are rolul de a identifica amanuntele referitoare la durere: 

  • Durere localizata in regiunea lombara inferioara si in zonele gluteale (fesiere) este asociata adesea cu herniile discale 
  • Durerea asociata radiculopatiilor iradiaza de-a lungul membrului inferior, sub genunchi 
  • Durerea aparuta la flexie, rotatie sau ortostatism preungit, avand caracter ascutit este sugestiva pestru hernie. 

Examenul fizic al pacientului poate descoperi: 

  • Curburi fiziologice diminuate ale coloanei in zona implicata in procesul patologic 
  • Posturi anormale 
  • Dureri aparute in picior dup ace pacientul se aseaza pe masa de examinare si ridica membrul inferior cat de sus posibil. 

Medicul poate realiza o serie de teste specific care pot sugera radiculopatie lombara. 

Evolutie

Hernia de disc este o boala degenerativa, cu evolutie imprevizibila, in pusee. Initial se manifesta prin dureri lombare la efort, apoi si dureri pe picior, apoi si tulburari neurologice – amorteli si scaderi de forta musculara. 

Tratament

Scopul tratamentului herniei de disc este ameliorarea durerii si oprirea evolutiei procesului etiopatogenic. Pentru aceasta se indica o perioada de odihna, administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene si fizioterapie. Majoritatea pacientilor raspund foarte bine la aceste tratamente combinate si isi pot relua activitatile cotidiene, simptomele fiind controlate adecvat. Exista insa si un procent relative mic care au nevoie de tratament pe termen lung, corticoterapie sau chiar interventie chirurgicala.