Ce este Parapareza?
Parapareza apare ca urmare a lezarii maduvei spinarii, ea determinand paralizia membrelor inferioare, dar si diverse tulburari de sensibilitate sau tulburari sfincteriene.
Pacientul poate fi recunoscut dupa pierderea partiala a functiei motorii la nivelul picioarelor, mersul acestuia fiind uneori destul de dificil, cu pasii mici si taraiti. Membrele inferioare sunt in extensie si adductie, fapt ce determina un mers asa numit “cosit” bilateral, ce uneori se realizeaza doar pe varful picioarelor. Boala poate fi spastica sau flasca. Spasticitatea este frecvent remarcata in compresiuni ale persoanelor in varsta.
Cauze
Indirect
- Hiperflexie – mecanism frecvent intalnit, in special in accidentele rutiere in care se produce o decelerare brusca. Leziunile se localizeaza cu precadere la nivel cervical sau la jonctiunea toraco-lombara, la nivelul corpului vertebral, cu o tasare maxima ventral.
- Hiperextensia – mai rar intalnita, produce mai frecvent leziuni medulare grave. Poate aparea in cazul sariturilor in apa mica sau cu ocazia unor accelerari brutale in accidentele rutiere. Afectarea maxima este la nivelul elementelor posterioare, astfel incat coloanal vertebrala apare stabila in examenul.
Directe – mai rar intalnite, leziunile sunt produse prin injunghiere cu diverse obiecte sau de catre proiectile ale armelor de foc, prin impuscare
- Stabile – produse de obicei prin hiperflexie sau compresiune verticala, mai putin severe
- Instabile – cele mai frecvente, produse de obicei prin asocierea mecanismelor.
Simptome
- Tulburari senzitive
- Incontinenta sfincteriana
- Pozitie inerta a membrelor superioare si/sau inferioare indica o paralizie flasca dintr-o tetra sau paraplegie
- Triada: hipotensiune, hipotermie, bradicardie
- Durere la compresiune toracica si/sau contracture abdominala cu semnele evidente ale centurii de siguranta
Tratament
Cele mai eficiente metode de recuperare in acest caz sunt kinetoterapia, fizioterapia si masajul therapeutic, care trebuie realizate in centrele medicale specializate, pentru o eficienta maxima.
Obiectivele recuperarii medicale sunt in stransa dependenta cu stadiile in care se afla pacientul, respective:
- Stadiul I – Prevenirea escarelor, prevenirea tromboemboliei, in parallel cu asigurarea respiratiei diafragmatice corecte si cu asigurarea drenajului bronsic.
- Stadiul II – Se vizeaza in special reeducarea pacientului pentru pozitia sezand, in parallel cu reeducarea intestinului si a vezicii urinare
- Stadiul III – renuntarea treptata a pacientului la scaunul cu ortile si pregatirea acestuia pentru pozitia de ortostatism si mers
- Stadiul IV – reeducarea mersului, la inceput sustinut, iar ulterior independent
Prin recuperare medicala se urmareste atat reeducarea sensibilitatii pacientului, cat si reeducarea motorie.
Sedintele de masaj sunt recomandate pentru recuperarea pacientilor diagnosticati cu parapareze, ele avand efecte benefice in tratamentul leziunilor de tip neuro-muscular, respective efecte analgezice si trofice, dar si efecte de stimulare si de decontracturare.
Si sedintele de fizioterapie (laer, termoterapie, crioterapie si electroterapie) le sunt de un real ajutor persoanelor ce sufera de parapareza, prin intermediul curentilor diadinamici, interferentiali, de medie si de joasa frecventa fiind obtinute efecte analgezice, relaxante, stimulante si trofice.