Autor: Dr. Aliona Chirosca

De Ce Nu Putem Scapa De Grasimea De Pe Burta?

Stiai ca hormonii sunt responsabili de repartizarea grasimii in corpul nostru, de aceea barbatii si femeile au o repartitie diferita de grasime? Pe lângă repartiție variază şi proporția: datorită hormonului sexual, bărbații au mai mulți muşchi şi mai puțină grăsime decât femeile. De ce nu putem scăpa de grăsimea de pe burtă?

Grăsimea de pe abdomen este o grăsime viscerala, ceea ce înseamnă grasimea din jurul organelor.

Cortizolul- hormonul stresului, e responsabil de transformarea proteinei in glucoza, influenteaza ficatul sa formeze glucoza din grăsime, corpi cetonici sau proteine (nu carbohidrați cum ar fi normal). De aceea persoanele stresate deseori nu consuma zahăr, deoarece corpul lor este adaptat sa producă glucoză din alte surse. Acum înțelegeți de ce  diabetul zaharat tip 2a poate apărea în urma unui stres.

Insulina un alt hormon care crește odată cu glucoza și este responsabil de grasimea viscerala. Se elibereaza in cantitati mari si atunci cand creste cortizolul sau cand avem multe mese. Mesele trebuie să fie maxim 3, planificate la aceleași ore în fiecare zi, ideal fără gustări. Cu alte cuvinte echilibrul hormonal este esenťial pentru o siluetă perfectă. In clinica Arcomed beneficiezi de oferte avantajoase pentru pachetul de analize hormonale și programe de nutriție express care prevăd slăbit rapid fără înfometare. Pentru mai multe detalii puteti accesa sectiunea de Nutritie si Antiaging.

In continuare vă prezint 7 alimente care vă ajută să scapati de grăsimea viscerală:

  1. Ouale– in primul rand sunt considerate gold standard din punct de vedere al compozitiei proteice, dar contin aminoacizii esentiali care influenteaza eliberarea STH-ului-hormonul de crestere, care la rândul său pe langa efectul antiagging, arde grasimile si creste masa musculară.  In plus lecitina si colina din ou degradeaza grăsimile in ficat.
  2. Somonul este bogat in omega, care potențiază sensibilitatea la insulina si scade cortizolul. Daca aveti intoleranta la somon sau nu va place gustul, puteti sa il inlocuiti cu alti pesti bogați în omega precum tonul sau codul negru.
  3. Murăturile sunt bogate in probiotice esentiale pentru imunitate. Varza murată conține multe fibre, are proprietăți antiinflamatorii. Ultimele studii au arătat că varza murată ajută lareducerea grăsimii din ficat şi la normalizarea funcției acestuia. In plus, e o sursă excelentă de vitamina C.
  4. Legumele crucifere precum broccoli, conopidă au foarte multe fibre, minerale: potasiu in special ajuta la scaderea nivelului de stres( scade nivelul cortizolului, insulina), iar magneziul ne liniștește sistemul nervos .
  5. Carnea de vită consumată de 2 ori pe săptămână este o sursă perfectă de proteine mai ales dacă e combinată cu o salată verde.
  6. Sparanghelul detoxifica ficatul, spala amoniacul din organism,  crește sensibilitatea la insulina si are multe fibre benefice pentru metabolism.
  7. Oțetul de cidru de mere consumat dimineața înainte de micul dejun cu un pahar de apă sau în loc de ulei în salate, este o sură de bacterii bune și scade rezistența la insulină.

Ce ar trebui sa excludeți:

  1. Carbohidrații– deserturile, fructele, alcoolul, cerealele, cafeaua trebuie consumată fără lapte (inclusiv laptele vegetal care e și mai rău) sau zahăr.
  1. Nucile (cu excepția nucilor Makadamia care nu au carbohidrați).
  2. Rădăcinoasele: şi ele conțin o concentrație mare de zaharuri.
  3. Lactatele au lactoză, care tot e un carbohidrat, încercați să le evitați atunci când vreți să scăpați de kilogramele în plus. Cașcavalul este singurul lactat care are puțini carbohidrați, e o sursă bună de calciu şi proteine, dar trebuie consumat în cantități mici, deoarece are multe calorii.

Bucurați-vă de mâncarea gătită  acasă, evitați restaurantele unde se folosesc în cantități mari grăsimile saturate precum uleiul de palmier sau de cocos, care sunt grăsimi “rele” şi zahărul.

Incercați să petreceți mai mult timp în natură, să dormiți cel puțin 8 ore şi să adormiți la ora 22, hormonul cresterii STH este eliberat în timp ce dormiți între orele 22-24. Studiile au arătat că vit D, somnul şi exercițiile fizice aerobe influențează direct speranța de viață. Iar oamenii care neglijează aceste obiceiuri sănătoase trăiesc cu 8 ani mai puțin.

Intoleranțele sunt o altă cauză de ce nu poți avea un abdomen plat

Altă cauza de ce abdomenul nu arata așa cum ne-am dori este balonarea.

Ați auzit de atatea ori de intoleranta la gluten – o proteina din grâu, orz, secară și alte cereale sau la lactoza care se întâlnește la cei care nu au enzima numită lactază. Aeastă enzimă degradează lactoza, o glucidă întâlnită în produsele lactate. Insă mai rar ați auzit de alte intolerante la ceai negru, coriandru, ciuperci sau histamină, care se găsește în vinul rosu, cașcaval, ciocolată, banane. Aceasta intoleranța apare la cei care au deficit enzimatic de diamin-oxidază, care controlează degradarea histaminei de proveniență alimentară. Puteți afla nivelul de histamină și diamin-oxidază în clinica Arcomed sub îndrumarea unui medic specialist cară  vă ajută să scăpați de această problemă.

Intolerantele alimentare îți afectează nu doar sistemul digestiv, dar şi întreg organismul.
Diferența dintre alergia şi intoleranța alimentară este că prima îți pune în pericol viața și poate provoca șocul anafilactic, chiar și după ce consumi cantități mici de alimente la care ai alergie.
În reacția alergică este afectat sistemul imun, ea se caracterizează prin următoarele simptome: dificultate de a respira, mâncărime, vomă, în timp ce în intoleranța alimentară este afectat cel mai frecvent sistemul digestiv și se manifestă prin: crampe abdominale, flatulenta, diaree, dar uneori și prin simptome atipice precum: fatigabilitate, migrenă, acnee, anxietate, nas înfundat, vertigo, hipotensiune, palpitații.

Toate aceste intoleranțe pot fi testate simplu cu ajutorul unei analize de sânge. Rezultatul testului ne arată nu doar intoleranța, dar și gravitatea ei. Astfel unele alimente trebuie excluse definitiv, altele pentru câteva săptămâni sau luni. O altă soluție este jurnalul alimentar cu eliminarea alimentelor pe rând și urmărirea simptomelor, o metodă mult mai anevoioasă.

În Clinica Arcomed puteți beneficia de Testul screening pentru 264 antigene alimentare, în urma căreia primiți și un plan alimentar personalizat, dacă optați și pentru un program de nutriție clinică.