Detalii

Ce este boala cardiacă congenitală (CHD)?

Defectele congenitale ale inimii sunt defectele anatomice ale inimii, ale aparatului sau ale vaselor care apar în uter (înainte de nașterea unui copil). Aceste defecte pot apărea singure sau în combinație. 

Boala cardiacă congenitală poate să apară imediat după nașterea unui copil sau poate fi ascunsă. Congenital defectele cardiace apar cu o frecvență de 6-8 cazuri pentru fiecare mii de nașteri, care este de 30% din toate malformațiile. Ei ocupă primul loc în mortalitatea nou-născuților și a copiilor în primul an de viață. După primul an de viață, rata mortalității scade brusc, iar în perioada de la 1 an la 15 ani sunt uciși nu mai mult de 5% din copii. Este clar că aceasta este o problemă mare și serioasă. 

Tratamentul anomaliilor cardiace congenitale este posibil numai prin intervenții chirurgicale. Datorită succesului intervenției chirurgicale cardiace, au fost posibile operații complexe de reconstrucție cu CHD anterior inoperabil. În aceste condiții, sarcina principală în organizarea îngrijirii pentru copiii cu CHD este diagnosticarea în timp util și furnizarea de îngrijire calificată într-o clinică chirurgicală. 

Inima este ca o pompă internă formată din mușchi care pompează constant sânge prin rețeaua complexă de vase de sânge din corpul nostru. Inima este alcătuită din patru camere. Cele două mari sunt numite atria, iar cele două camere inferioare sunt numite ventricule. Sângele curge succesiv de la atriu la ventricule și apoi la arterele principale prin intermediul a patru supape de inimă. Supapele se deschid și se închid, permițând sângelui să curgă într-o singură direcție. Prin urmare, munca corectă și fiabilă a inimii se datorează structurii corecte. 

Cauzele bolii cardiace congenitale.

Într-o proporție mică de cazuri malformații au o origine genetică, motivele principale pentru dezvoltarea lor ia în considerare influențele externe asupra formării copilului excretat în principal în primul trimestru de sarcină (virale, de ex., Rubeolă și alte boli materne, alcoolism, dependenta de droguri, utilizarea anumitor medicamente, expunerea radiații ionizante – radiații etc.). 

Unul dintre factorii importanți este și sănătatea tatălui. 

Există, de asemenea, factori de risc pentru a avea un copil cu CHD. Acestea includ: vârsta maternă, afecțiunile endocrine ale soților, toxicoza și amenințarea terminării primului trimestru de sarcină, prezența copiilor cu malformații congenitale la rudele apropiate. Numai un genetician poate cuantifica riscul de a avea un copil cu CHD într-o familie, dar fiecare medic poate da o prognoză preliminară și poate face referire părinților la consiliere medicală și biologică. 

Manifestări ale defectelor cardiace congenitale.

Cu un număr mare de diferite UPU șapte dintre ele sunt cele mai frecvente: defect septal ventricular (VSD) – aproximativ 20% din toate cazurile de defecte cardiace congenitale și defect septal atrial (ASD), persistența canalului arterial (PDA), coarctație de aortă, stenoza aortica, stenoza arterei pulmonare și transpunerea vaselor mari mari (TKS) – 10-15% fiecare. 

Chiar și cu o boală cardiacă congenitală, de ceva timp după naștere, un copil poate părea a fi complet sănătos în primii zece ani de viață. Cu toate acestea, o boală cardiacă continuă să se manifeste: copilul se află în urma dezvoltării fizice, apariția scurgerii în timpul efortului fizic, a palmei sau chiar a cianozelor pielii. Pentru a stabili un adevărat diagnostic necesită o examinare cuprinzătoare a inimii prin utilizarea de echipamente moderne de înaltă tehnologie costisitoare. 

Complicații

Defectele congenitale pot fi completate de insuficienta cardiaca, endocardita bacteriană precoce, pneumonia prelungită pe un fundal de stagnare în circulația pulmonară, hipertensiune pulmonară ridicată, sincopă (scurt pierderea cunoștinței), sindromul anginos și infarctul miocardic (cel mai caracteristic de stenoza aortica, o secreție anormală a arterei coronare stângi), convulsii cianotice neanalizate. 

Profilaxie

Întrucât cauzele defectelor cardiace congenitale sunt încă puțin înțelese, este dificil să se determine măsurile preventive necesare care să garanteze prevenirea dezvoltării defectelor cardiace congenitale. Cu toate acestea, părinții care se ocupă de sănătatea lor pot reduce semnificativ riscul bolilor congenitale la copil. 

Perspectivă

Odată cu detectarea precoce și posibilitatea unui tratament radical, prognosticul este relativ favorabil. În lipsa unei astfel de posibilități, este îndoielnică sau nefavorabilă. 

Ce poate face medicul dumneavoastră?

Tratamentul CHD poate fi în principiu împărțit în chirurgie (în majoritatea cazurilor, este singurul radical) și terapeutic (adesea auxiliar). 

Cel mai adesea, problema tratamentului chirurgical este ridicată chiar înainte de nașterea unui copil, dacă se referă la „defecte albastre”. Prin urmare, în astfel de cazuri, nașterea trebuie să aibă loc în spitalele de maternitate la spitalele cardiace. 

Tratamentul terapeutic este necesar dacă data operației poate fi amânat până la o dată ulterioară. 

Dacă întrebarea se referă la „vicii palide”, tratamentul va depinde de modul în care se comportă defectul pe măsură ce copilul crește. Cel mai probabil, tratamentul va fi terapeutic. 

Ce puteți face?

Trebuie să fiți extrem de atenți în privința sănătății voastre și a copilului dumneavoastră nenăscut. 

Dacă știți că există rude cu defecte cardiace în familia sau în familia soțului / soției, atunci există posibilitatea ca un copil să se nască cu boli de inimă. 

Pentru a nu pierde astfel de momente, o femeie însărcinată ar trebui să-și avertizeze medicul despre acest lucru, să se supună tuturor investigațiilor în timpul sarcinii.