Detalii

Ce este Fasceita plantara?

Fasceita plantara este o conditie dureroasa care afecteaza partea inferioara a piciorului. Aceasta este o cauza frecventa de dureri de calcai. Fasciita plantara este termenul correct folosit atunci cand exista inflamatii active. In aproximativ 30% din toate cazurile, ambele picioare sunt afectate. Fascia plantara e o banda groasa de testut conjunctiv. Este localizata intre calcaneu si antepicior si contribuie la sustinerea arcului piciorului. Fascia plantara este formata din fibre de colagen orientate intr-o directive longitudinala, de la degetele de la picioare, la calcai.

Cauze

Fasceita plantara poate aparea dintr-o serie de cauze. Este uneori dificil de a gasi motivul pentru aceasta durere. Atunci cand piciorul suporta intreaga greutate a corpului, aceasta este concentrate pe fascia plantara. Acest lucru duce la stres pe fascia plantara, unde se ataseaza la calcaneu. Pot rezulta rupture mici de fascie. Aceste rupture sunt in mod normal reparate de catre organism. Pot aparea osteofite impreuna cu fasceita plantara, dare le nu sunt cauza problemei. Pe masur ace imbatranim, partea carnoasa a calcaiului devine mai subtire si degenereaza. Unii medici considera ca nervii care au traiect in fascia plantara, in drumul lor spre partea din fata a piciorului sunt iritati si pot contribui la durere.

Simptome

Simptomele de fasceita plantara include dureri de-a lungul marginii inferioare a calcaiului, in apropiere de arcul piciorului. Durerea este mai puternica atunci cand greutatea este plasata pe picior, mai ales dupa o lunga perioada de odihna sau inactivitate. Acest lucru este, de obicei, cel mai pronuntat dimineata, atunci cand piciorul este pus pentru prima data pe podea. Acest symptom, numit durere de prim-pas, este tipic pentru fasceita plantara. Statul in picioare o perioada lunga de timp creste, de asemenea simptomul dureros. Tragand degetele de la picioare din spate spre fata poate fi dureros.

Diagnostic

Diagnosticul de fasceita plantara este, in general, facut in urma istoricului medical si examenului clinic. Exista mai multe conditii care pot cauza durerea, iar fasciita plantara ar trebui sa fie diferentiata de aceste conditii. Teste speciale sunt effectuate pentru a ajuta la a confirma daca problema vine intr-adevar de la fascia plantara. Poate fi efectuata o radiografie pentru a exclude o fractura de calcaneu, si pentru a vedea daca un pinten osos este prezent, si daca este suficient de mare pentru a provoca probleme.

Tratament nonchirurgical

Poate fi purtata o atela pe timp de noapte, care se pare ca functioneaza la unii pacienti. Sprijinirea arcului medical cu un sustinator plantar poate ajuta la reducerea presiunii de pe fascia plantara. Pacientii mai pot primi tratament cu unde de soc, o data pe saptamana, timp de 3 saptamani. Medicamentele antiinflamatoare sunt uneori folosite pentru a reduce inflamarea si durerea.

Tratament chirurgical

Chirurgia este o ultima solutie pentru tratarea durerii de calcai. Exista mai multe procedure:

  • Eliminarea pintenului osos (in cazul in care este prezent)
  • Eliberarea fasciei plantare
  • Eliberarea presiunii asupra nervilor mici din zona

De obicei, procedura se face printr-o mica incizie pe marginea interioara a piciorului. Cu toate ca unii chirurgic efectueaza acum acest tip de chirurgie cu ajutorul unui endoscop. Chirurgia implica identificarea zonei in care fascia plantara se insera pe calcai si eliberarea fasciei partial. In cazul in care un pinten mic este prezent, acesta este eliminat.